Stora Sundby slott

Stora Sundby Slott

Med utsikt över Hjälmaren ligger det vackra Stora Sundby Slott, som hämtat ur en saga. På området ligger ett café och hjorthägn. Slottets långa historia sträcker sig tillbaka till medeltiden.

Ett sagoslott från medeltiden

Gården har en lång historia som sträcker sig tillbaka till medeltiden. Det imponerande slottet vid Hjälmarens vatten var en dröm om en romantisk riddarborg som blev verklighet. Slottet började att byggas redan på 1400-talet och är ombyggt och påbyggt i etapper. Slottet fick sitt nuvarande utseende 1848 med fyra stora torn symboliserande årstiderna, 12 små torn för månaderna, 52 rum för veckorna och 365 fönster för dagarna. Slottet används idag som privatbostad. Under sommarhalvåret är det dock möjligt att förhandsboka visningar för grupper.

Sommarcafé

Sommarcaféet välkomnar dig att ta en fika vid de gula längorna framför slottet i gårdens gamla Orangeri. Här har du en vacker utsikt över Hjälmaren i prunkande grönska. Njut av bakverk och något gott att dricka. Till försäljning finns också gårdens goda viltkorv som är perfekt att lägga på grillen i sommar. Caféet har öppet sommartid. För öppettider se slottets webbsida via länken nedan.

Gårdsbutik

Gårdsbutiken vid Stora Sundby slott säljer närproducerade råvaror från området med omnejd samt viltkött från gården.

 

Interiör från gårdsbutiken på Stora Sundby slott

Gårdsbutiken på Stora Sundby slott

Övernatta på slottsområdet

Gården har även övernattningsmöjligheter i huset Sand på andra sidan Hjälmaren. Huset ligger längst intill Hjälmaren med privat strand och skogen som närmsta granne. I Snickarstugan som ligger ovanför gårdsbutiken finns en vindslägenhet med sovplatser för upp till 12 personer.

Slottsparken

Njut av de vackra omgivningarna på Stora Sundby eller ta en promenad i parken. Här kan du bland annat se en välbevarad runsten, beundra och dofta på rosorna i slottsträdgården, se den gamla borgruinen eller spana efter djuren i hjorthägnet. Parken är öppen året om för besökare mellan klockan 10–18, med en entréavgift på 20 kr.

Runsten med Stora Sundby slott i bakgrunden

Fotograf: Pierre Pocs

Jakt och vilthägn

För jaktintresserade arrangeras även viltjakt på ägorna. Jaktverksamhet består av två delar, dels en- eller tvådagarsjakter som kan kombineras med ett exklusivt boende på slottet. Det går även att boka flerdagarsjakter som då vanligtvis kombineras med boende i självhushåll. Slottet bedriver aktiv natur- och viltvård för att främja ett rikt växt- och djurliv.

Intill slottet finns vilthägn som byggts kring ekparken vid slottet där dovhjort och mufflonfår håller kulturlandskapet öppet. I skog och mark runt gården finns gott om älg, rådjur och vildsvin som skapar en mångfald av dammar, våtmarker och skyddsplanteringar för att gynna det rika fågellivet. Vilthägnen är öppna året om.

Guidad visning av Stora Sundby slott

Drömmer du om att se Stora Sundby slott på nära håll och veta mer om slottets historia? Boka en timmes visning med guide och låt dig svepas med till en svunnen tid där riddaridealet härskade.

Förfrågan om guidad visning

Förhandsbokade grupper om minst 20 personer tas emot. Kontakta gårdskontoret för bokning via: info@storasundby.com


Kontakt

Telefon: +46 16 620 01

E-post: info@storasundby.com

Adress: Stora Sundby Gård, 635 35 Stora Sundby

Webb: storasundby.com