Barn som leker i utställningen Lilla Stadsmuseet

Eskilstuna stadsmuseum

Eskilstuna stadsmuseum i centrala Eskilstuna är ett museum för alla åldrar. Här finns en butik, ett litet café och olika utställningar som visar Eskilstunas historia. Barnens favorit är Lilla Stadsmuseet.

Upplev Eskilstunas historia

Museet har både fasta och temporära utställningar och under året arrangeras olika föredrag, workshops, evenemang och visningar. Visste du att det har funnits ett stort kungligt slott på 1600-talet mitt i Eskilstuna? Eller att man tillverkade blankvapen som klingor till värjor, sablar och huggare? Det och mycket mer kan du uppleva på museet.

Industri- och teknikhistoria

På museets bottenplan ligger den stora ångmaskinhallen, som visar ångmaskiner från olika fabriker i Eskilstuna. Förutom de körbara ångmaskinerna finns ett ånglok som du kan kliva in i, en lokomobil och en ångbrandspruta. I anslutning till hallen finns ett rum med en mekanisk verkstad, där det finns maskiner som användes i början av 1900-talet. I upplevelserummet Faktotum kan stora och små experimentera själva inom bland annat magnetism, elektricitet och centrifugalkraft.

Detaljbild från Eskilstuna Stadsmuseum

Fotograf: Therese Andersson

Lilla Stadsmuseet

Lilla Stadsmuseet är bästa stället för nyfikna och aktiva barn i alla åldrar. En färgsprakande resa till dåtiden där barn och vuxna tillsammans får uppleva Eskilstunas historia. Varför inte tillaga en kungamiddag i slottet som en gång fanns i Eskilstuna? Eller bli kapten på ångbåten Eskilstuna? Eller varför inte hjälpa Matilda i hennes café vid Rinmans torg? Sedan kan man också skyffla in kol i ångpannan, handla på Fristadstorget, klättra bland Eskilstunaindustrins skorstenar eller kanske fiska i Ruddammen?

Guidade visningar

På Eskilstuna stadsmuseum erbjuds olika typer av visningar, då museets utställningar förändras över tid.

Café och liten butik

I butiken säljer museet främst lokalhistorisk litteratur och har en inriktning på att erbjuda ett lokalt, etiskt och miljövänligt sortiment.

Här finns även ett litet café Å-fiket, här säljs det glass, kalla och varma drycker och även lite småfika. Har du med dig egen matsäck går det utmärkt att sitta bland caféborden i Å-fiket. Mikro finns för att värma medhavd barnmat eller matlådor.

Kontakt

Telefon: +46 16-710 23 75

E-post: stadsmuseet@eskilstuna.se

Adress: Faktorigatan 4C, 632 20, Eskilstuna

Webb: stadsmuseet.eskilstuna.se