Tillfällig utställning:
Vad händer om ingen längre kan?

Vad händer om kunskapen att använda våra händer faller i glömska? Om ingen längre kan? Välkommen till en utställning om slöjd, hantverk och immateriellt kulturarv.

Öppettider

Utställningen visas i Heljestrandska smedjan 11.00 - 16.00 alla dagar under perioden 27 juni t.o.m. 14 augusti 2022.

Hantverksworkshop

Den 2-5 augusti och 9-12 augusti kommer pedagoger från Sörmlands museum och erbjuder dig att delta i hantverksworkshops som knyter an till utställningen. Drop in mellan 11.00 och 16.00. Följ skyltningen på området! Kostnadsfritt. Ingen föranmälan.

 

Från människa till människa

Vad händer om kunskapen att använda våra händer faller i glömska? Om ingen längre kan? Påverkar det oss som individer? Förändrar det vårt intellekt och vår förmåga att lösa problem? Vilken typ av samhälle får vi om ingen längre kan?

Det bästa sättet att hålla slöjd- och hantverkskunskaper levande är att de används och överförs från människa till människa. Ibland fungerar inte det. Finns det då andra sätt att föra in kunskap om slöjd och hantverk i framtiden? Går det att ta hjälp av modern teknik? Det är några av de frågor den här utställningen vill undersöka.

Dokumentation på film

Med hjälp av film och intervjuer har sju skickliga slöjdare och hantverkare i Sörmland dokumenterats för framtiden. I utställningen får vi ta del av hur de generöst har delat med sig av sin kunskap.

Utställare är: Torsten Almén, smed, Sonja Berlin, brickväverska, Jussi Hynynen, smed, Karl-Åke Karlsson, svarvare, Erna-Lill Lindén, korgslöjdare, Lars Norrbom, kakelugnsmakare, Anja Sundberg, träslöjdare.

I utställningen det finns också inspiration och instruktioner för att göra själv, framförallt några enklare tekniker.

Utställningen är gjord av Sörmlands museum och visas i samarbete med Eskilstuna stadsmuseum.

Bilder: Sörmlands museum